Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Τα Bistro με την πιο Alternative λίστα κρασιών στη Γαλλία!

Αν είστε οπαδός των βιο-οικολο-ραστά-δυναμικών κρασιών, αν την βρίσκετε με τα ελαφρά οξειδωμένα λευκά, αν δεν χαλιέστε όταν μένουν δύο δάχτυλα ίζημα στην φιάλη, αν σας ρίχνει μία λίστα κρασιών μόνο με γνωστά οινοποιεία, αν ξέρετε πως ένα αθείωτο κρασί έχει ρίσκο άλλα μπορεί να κρύβει μεγάλες συγκινήσεις, αν θεωρείτε το Μπορντό υπερτιμημένο και τον Λίγηρα υποτιμημένο, αν είστε της άποψης όσο πιο αξύριστος και μακρυμάλλης ο παραγωγός τόσο πιο ενδιαφέρον το κρασί (!), αν την βρίσκετε με Poulsard ή Carignan και ξενερώνετε στο άκουσμα της λέξης Μερλό ή με οτιδήποτε το φέρνει στο μυαλό, αν ψάχνεστε γενικότερα στο κρασί τέλος πάντων voila μερικά bistro στην Γαλλία που θα γινόταν εύκολα το καθημερινό σας στέκι!

Το κλεμμένο ποτήρι:
Στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας κοντά στον gare de l'est δίπλα από το κανάλι Saint Martin.
Μπαίνοντας μέσα, τα παλιά ξύλινα τραπεζάκια με τις ξεβαμμένες καρέκλες και η διακόσμηση που αποτελείται κυρίως από μπουκάλια και αφίσες από παλιές εκδηλώσεις, περνάνε απαρατήρητα όταν συνειδητοποιούμε πως βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από μία απίστευτη συλλογή οίνων από κάθε γωνιά της Γαλλίας και όχι μόνο.
Το φαγητό είναι καλό χωρίς όμως το κάτι παραπάνω αλλά η υπερπλήρης γκάμα των κρασιών καλύπτει το μικρό αυτό μειονέκτημα. Τα προϊόντα είναι ως επί το πλείστον βιολογικά ενώ τα λαχανικά καθαρίζονται επί τόπου εκείνη την ώρα! Το προσωπικό, δηλαδή το αφεντικό και ένα γκαρσόνι, γνωρίζουν άριστα κάθε μπουκάλι που υπάρχει στην κάβα τους και δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας βρουν αυτό που ψάχνετε. Για μένα προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που εξήγησα τι κρασί ήθελα να πιω και κάποιος έπεσε τόσο κοντά σε αυτό που του περιέγραψα! Οι τιμές είναι τιμές κάβας και αν φιάλη καταναλωθεί επί τόπου χρεώνεται 5 ευρώ επιπλέον. Αξιοσημείωτο γεγονός επίσης πως κάπου μες τις πάμπολλες φιάλες φιγουράρουν μερικές Σαντορίνες και η Ράμνιστα του 2001!
Αφήστε λοιπόν τους κλασσικούς τουρίστες να στριμώχνονται στις ουρές του πύργου του Άιφελ και να αγχώνονται να προλάβουν να δουν την αψίδα του θριάμβου και κάντε μια βόλτα προς το κλεμμένο ποτήρι! Έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση που το παρακάνετε λίγο, λίγα μέτρα παραπάνω έχει ένα παρκάκι όπου μπορείτε να την πέσετε στο γρασίδι και να αφήσετε το Παρίσι να γυρίζει γύρω σας!
...Μόνο μην μπερδευτείτε γιατί από την άλλη μεριά είναι το ποτάμι...
- Le verre volé 67, rue de Lancry Paris


Στους οινοκλέοντες:
Στο μεσαιωνικό κέντρο της Troyes, μίας όχι τόσο διάσημης Γαλλικής πόλης, το bistro αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε πραγματικό οινόφιλο που επισκέπτεται την περιοχή. Έχει δύο χώρους, έναν που βρίσκεται περιτριγυρισμένος από την κάβα και είναι μόνο για ποτό και έναν μεγαλύτερο χώρο για φαγητό. Στα κρασιά ισχύει η ίδια πολιτική τιμών και το φαγητό είναι πάνω κάτω στην ίδια φιλοσοφία. Στην επιλογή του κρασιού τα παιδιά που δουλεύουν εκεί είναι και πάλι πολύ φιλικά αλλά συζητήστε μαζί τους και κάντε μόνοι σας την τελική επιλογή.
Ιδανική περίπτωση μία μέρα με επισκέψεις στους αμπελώνες και τους οίκους Σαμπάνιας της περιοχής και το βράδυ στους "οινοκλέοντες" για κόκκινο κρασάκι και χαλάρωση!
- Aux crieurs de vin: 4 Place Jean Jaurès Troyes Champagne



Caves Madeleine:
Στο κέντρο της Beaune, μία πολύ μικρή κάβα-εστιατόριο με εξαιρετικές επιλογές κρασιών και καλομαγειρεμένα φαγητά. Σε ένα πάρα πολύ ζεστό χώρο περιτριγυρισμένο από την κάβα του (πλέον σταματάει να κάνει εντύπωση το γεγονός αυτό...), και με πολύ φιλικό προσωπικό είναι ίσως η καλύτερη πρόταση της πόλης! Επίσης, το μεγάλο τραπέζι με τους δύο πάγκους στην μέση του μαγαζιού μπορεί να φιλοξενήσει μία μεγάλη παρέα ή πολλές μικρές και δημιουργεί έτσι μία πολύ φιλική ατμόσφαιρα μεταξύ των θαμώνων! Το σύστημα τιμολόγησης κρασιών είναι το ίδιο και εδώ αλλά οι τιμές εδώ είναι λίγο πιο τσιμπημένες αφού η Beaune αν και μικρή φημίζεται για την ακρίβειά της. Όπως είναι αναμενόμενο οι Βουργουνδίες κυριαρχούν αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία κρασιών από διάφορες περιοχές παγκοσμίως.
Μία όαση με χαμόγελα σε μία τόσο σοβαροφανή και δήθεν πόλη!
- Caves Madeleine:
8 rue du Faubourg Madeleine



Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως κοινό σημείο των τριών αυτών Bistro είναι επίσης το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες τους επισκέπτονται έναν έναν τους παραγωγούς και αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος των κρασιών που εμπορεύονται απευθείας από το σημείο παραγωγής.

Αν σκέφτεστε λοιπόν να οργανώσετε ένα ταξιδάκια προς Γαλλία μην διστάσετε να επισκεφτείτε ένα από αυτά τα τρία για να δείτε τι πραγματικά σημαίνει αγάπη για το καλό κρασί!

1 σχόλιο:

WineLover είπε...

Μα... με τόσα "αν", μάλλον ανύπαρκτο το άτομο που θα τα εκπληρούσε όλα.

Πάντως, η λίστα εντυπωσιακή. Αν δε τα έχεις επισκεφτεί ΟΛΑ, εντυπωσιάζομαι και σε ζηλεύω σίγουρα!

Ειμαι νέος στο blogging, και φίλος φανατικός του κρασιού (να πω την αλήθεια, τα nouveau δεν μου πλυαρέσουν...), έχω αναρτήσει το πρώτο μου post, και τα σχόλια από "συναδέλφους" ευπρόσδεκτα.

Να είσαι καλά...