Τον περασμένο Δεκέμβριο το γαλλικό περιοδικό Le rouge & le blanc κυκλοφόρησε το επετειακό του τεύχος για τα εικοσιπέντε του χρόνια από την ίδρυσή του. Το εξώφυλλό του έφερε τίτλο "25 χρόνια διαβάζουμε το αμπέλι για να γράψουμε το κρασί" και διακοσμούνταν με εικοσιπέντε αμπελόφυλλα που το κάθε ένα αντιστοιχούσε σε μία από τις εικοσιπέντε σημαντικότερες ποικιλίες αμπέλου παγκοσμίως οι οποίες αναγράφονταν με αλφαβητική σειρά. Στο γράμμα Άλφα λοιπόν πρώτο πρώτο ήταν το Ασύρτικο, η αδιαμφισβήτητα κορυφαία Ελληνική ποικιλία και ακολουθούσαν κυρίως Γαλλικές και Ιταλικές ποικιλίες για να κλείσουν με το γράμμα Χ και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με το Ξινόμαυρο!
Το Le rouge et le Blanc κυκλοφορεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς καμία χορηγία η διαφήμιση και στηρίζεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες του χώρου όπως καβίστες και εστιάτορες. Οι ομάδα σύνταξης του περιοδικού κρίνει με πολύ αυστηρά κριτήρια και θέτει σε κάθε δοκιμή κρασιών πολύ υψηλά στάνταρς. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνεται προς τους οίνους που είναι αντιπροσωπευτικοί του terroir* στο οποίο παράγονται. Στο παρελθόν έχουν ασχοληθεί αρκετές φορές με τα ελληνικά κρασιά, κυρίως αυτά της Σαντορίνης ενώ έχει γίνει αφιέρωμα και στην Νάουσα (βλ. Η Νάουσα και το Ξινόμαυρο στην Γαλλική ελίτ!). Το συγκεκριμένο τεύχος κυκλοφόρησε με ένθετο με τίτλο: "Ελλάδα - Στα μονοπάτια των αμπελώνων" από την πρόσφατη επίσκεψη δημοσιογράφων του περιοδικού σε Σαντορίνη - Πελοπόννησο - Νάουσα και Κεφαλλονιά.
- Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω το εξώφυλλο σε καλύτερη ανάλυση αλλά θα προσπαθήσω να το σκανάρω κάπου σύντομα.
- Αξιοσημείωτη η απουσία του Merlot από το εξώφυλλο αν και εμένα δε μου κάνει εντύπωση
*Terroir:Το σύνολο των εδαφοκλιματικών στοιχείων,της ποικιλίας και των καλλιεργητικών πρακτικών μιας περιοχής που προσδίδει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός προϊόντος παραγόμενο σε αυτήν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου