Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

Μία περιπέτεια διαφορετική από τις άλλες!

Το σχέδιο PIC (project d'initiation à la communication) είναι 1 από τα 3 projects που απαιτούνται για την απόκτηση του BTS αμπελουργίας-οινολογίας (δίπλωμα ανώτερου τεχνικού) και έχει ως στόχο την οργάνωση μίας εκδήλωσης γύρω απ'το χώρο του κρασιού με την παρέμβαση κάποιου τρίτου ως προς το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Στην δική μας περίπτωση, με την συμμετοχή της εταιρίας "OENOS: Fruit, Pierre, Lumière" που εδρεύει στο Παρίσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μία παρουσίαση-γευσιγνωσία των Ελληνικών κρασιών για τους επαγγελματίες της περιοχής. Το εγχείρημα κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο αφού είναι γνωστό πως η Βουργουνδία παράγει κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου, τόσο λευκά όσο και κόκκινα ενώ οι Βουργούνδιοι χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη συντηρητικότητα και κάθε άλλο παρά ανοιχτοί είναι σε νέες γεύσεις! Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει κι άλλο αν αναλογιστεί κανείς την γενικά άσχημη εικόνα που έχουν τα ελληνικά κρασιά λόγω των φτηνών ρετσίνων και μοσχάτων. Δυστυχώς αυτά είναι συνήθως τα μόνα δείγματα του ελληνικού αμπελώνα για τους Γάλλους καταναλωτές της επαρχίας.
Στο εγχείρημα μας λοιπόν να αντιστρέψουμε αυτήν την εικόνα και να βοηθήσουμε τους Βουργουνδιους να ανακαλύψουν τα μυστικά της χώρας μας, ήρθαμε σε επαφή με κάποιους από τους σημαντικότερους καβίστες κ εστιάτορες της περιοχής όπως επίσης και με καθηγητές οινολογίας αλλά και με ανεξάρτητους καταναλωτές, γνώστες του καλού, ποιοτικού κρασιού.
Όσων αφορά την παρουσίαση, επιλέξαμε 4 από τις αντιπροσωπευτικότερες περιοχές της Ελλάδας απ'όπου θα παρουσιαστούν 9 κρασι
ά: 3Λευκά, 1ρετσίνα, 3κόκκινα και 2 γλυκά. Αιχμή του δόρατος τ'ασύρτικα της Σαντορίνης και τα Ξινόμαυρα της Νάουσας που σε εκδηλώσεις τέτοιου τύπου κλέβουν πάντα την παράσταση.
Την εκδήλωση θα καλύψουν η Βουργουνδέζικη εφημερίδα "Bien Public" και το εξειδικευμένο σε οινολογικά θέματα "Bourgogne Aujourd'hui".
Δυστυχώς εξαιτίας των πάμπολλων παραμέτρων επιλογής ημερομηνίας (διαθεσιμότητα καλεσμένων, αποφυγή άλλων εκδηλώσεων ίδιου τύπου...) δεν είχαμε την δυνατότητα να διαλέξουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη ημερομηνία αλλά την λιγότερο ακατάλληλη! Παραμένουμε όμως αισιόδοξοι αφού πέρα από αυτό τα πράγματα εξελίσσονται πάρα πολύ καλά και ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα....


Κωστής


Link σχετικό με την εταιρεία OENOS και τα ελληνικά κρασιά (English):
http://www.viamichelin.co.uk/viamichelin/gbr/tpl/mag5/art20080201/htm/tour-gastro-panorama-vins-grecs.htm



Φώτο: Η μητρόπολη του ποιοτικού κρασιού Beaune:


υ.γ.:Για σήμερα είχαμε κανονίσει επίσκεψη-γευσιγνωσία στο Chateau de Savigny αλλά λόγω φόρτου εργασίας, μετατέθηκε για τον Μάρτιο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Αιχμή του δόρατος τ'ασύρτικα της Σαντορίνης και τα Ξινόμαυρα της Νάουσας"

Πολύ σωστές επιλογές και οι δύο κατά την γνώμη μου. Αφ' ενός είναι περιοχές με πραγματικά δικό τους χαρακτήρα, αφ' ετέρου οι γεύσεις τους μπορούν να φανούν απροσδόκητα οικείες στους συνηθισμένους στην Βουργουνδία. Το καλό Ξυνόμαυρο δεν φτάνει στο επίπεδο του καλού Pinot Noir αλλά έχει κάποια κοινά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (μέτριας έντασης χρώμα, φινετσάτη μύτη, οξύτητα χωρίς...περιστροφές). Η δε Σαντορίνη θεωρώ ότι μπορεί να σταθεί δίπλα στα Chablis χωρίς πρόβλημα.

Καλή επιτυχία!
:^)

Kostis είπε...

Αναλυτικά, θα παρουσιαστούν:

3Λευκά
-Ρομπόλα Κεφαλλονιάς (Gentilini ή Σκλάβος)
-Σαντορίνη (Χατζηδάκης ή Σιγάλας ή Αργυρός)
-Σαντορίνη (Νυκτέρι ή Μύλος Χατζηδάκη)

1 Ρετσίνα
-"Το Δάκρυ του Πεύκου" Κεχρής

3Κόκκινα
-Νάουσα Δαλαμάρα Vignes Franches 2006
-Ράμνιστα Κυρ-Γιάννη 1997 ή 2001
-Νεμέα Παρπαρούση

2Γλυκά
-Μοσχάτο Ρίου Πατρών Παρπαρούση
-Βινσάντο (Αργυρός ή Χατζηδάκης)