Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Saint Vincent Tournant

Ο Saint Vincent (ελληνιστί: άγιος Βικέντιος!) είναι ο προστάτης τον αμπελουργών της Γαλλίας. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή του δικού μας άγιου Τρύφωνα, με την διαφορά ότι ο "Βικέντιος" τιμάται δεόντως σε διάφορες περιοχές της χώρας από τους αμπελουργούς αλλά και από όλους τους φίλους του κρασιού.
Στην Βουργουνδία ένα χωριό αναλαμβάνει να φιλοξενήσει κάθε χρόνο της γιορτές προς τιμήν του Αγίου κάτι που έχει καθιερωθεί από το 1947 (έγινε επίσης το '38
κ το '39). Η εκδηλώσεις περιλαμβάνουν περιφορά ομοιώματος του αγίου στο χωριό, λειτουργία και άλλα τέτοια ωραία... Αυτό που όμως τραβάει κόσμο είναι η δοκιμή κρασιού στα οινοποιεία του χωριού και τα πολυάριθμα σταντ που προσφέρουν φαγητό για να συνοδέψουν την κατανάλωση αυτού!
Φέτος την οργάνωση ανέλαβε το γραφικό χωριό του Saint-Roman και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε!
Φεύγοντας σχετικά νωρίς από την Beaune τα πάντα ήταν σκεπασμένα με πάχνη και υπήρχε έντονη ομίχλη ενώ το κρύο φανέρωνε πως ο χειμώνας επέστρεψε για τα καλά! Φτάνοντας όμως στο Saint-Roman τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα και αφού εφοδιαστήκαμε με το ποτήρι του St Vincent ξεκινήσαμε την οινογευστική μας διαδρομή. Το χωριό είναι σχετικά μικρό αλλά λόγω του ότι χωρίζεται σε άνω και κάτω, η διαδρομές ήταν αναπόφευκτες.
Όσων αφορά την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή το κρασί, το St Romain παράγει λευκά και κόκκινα που φέρουν την ονομασία του χωριού (AOC* Saint Roman)**.
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο κατά την διάρκεια του St Vincent, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, το κρασί ήταν παγωμένο (όπως και τα χέρια μας) και δεν καταφέραμε να το εκτιμήσουμε όπως πρέπει. Σε γενικές γραμμές όμως, τα λευκά ήτανε αρκετά "ελαφριά" για Chardonnay, εκτός από ένα "νεαρό" του 2007 που διατηρούσε τα πρωτογενή φρουτώδη αρώματά του και ήταν το μόνο που άφησε καλές εντυπώσεις. Για τα κόκκινα δεν μπορέσαμε να βγάλουμε και πολλά συμπεράσματα πέρα από ένα 2002 του Domaine Buisson που ξεχώρισε λόγω αρωματικής έντασης.
Τελειώνοντας και αφού είχε πάει μεσημέρι κορέσαμε την πείνα μας με μία tartiflette συνοδεία κόκκινου κρασιού από το γνωστότερο παραγωγό του χωριού, Alain Gras, αν και πιστεύω πως ένα λευκό θα ταίριαζε πολύ καλύτερα.
Κατά την διάρκεια της επιστροφής κάναμε τα σχέδια μας για την επόμενη κυριακή, την οποία και περιμένουμε με ανυπομονησία!

Κωστής


*AOC:Appelation d'origin controlé (ονομασία ελεγχόμενης προέλευσης)
Κάτι αντίστοιχο του δικού μας ΟΠΑΠ.

**Σύστημα αξιολόγησης Γαλλικών κρασιών:
Vin de Table (επιτραπέζιοι οίνοι)
Vin de Pays (τοπικοί οίνοι) π.χ. Vin de Pays d'Oc
AOC Commune (AOC + όνομα ευρύτερης περιοχής) π.χ. AOC Bourgogne
AOC Village (AOC + όνομασία χωριού) π.χ. Apellation Saint Roman Controlée
Στην Βουργουνδία έχουμε επίσης Premier Cru και Grand Cru τα οποία θεωρούνται πως δίνουν την ανώτατη ποιότητα ενώ μικροαλλαγές έχουμε και σε άλλες περιοχές.

Φώτο:Η βαρελοποιία François στο St-Romain (στοκάρισμα-στέγνωμα ξυλείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: