Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Το Ξινόμαυρο της Ναόυσας στην Νέα Υόρκη

Εκδήλωση για το ξινόμαυρο πραγματοποίησε η Naoussawines στην Νέα Υόρκη την τελευταία ημέρα του Ιουνίου. Συμμετείχαν συνολικά δώδεκα οινοποιεία και μεταξύ αυτών τα πέντε έστειλαν αντιπροσώπους οι οποίοι παρευρέθησαν στην διοργάνωση.

Το στήσιμο του όλου εγχειρήματος έγινε από τις εταιρίες "Novacert" και "Oικονομοτεχνική" που τρέχουν το πρόγραμμα εξαγωγών σε τρίτες χώρες για τα κρασιά της Νάουσας. Σημαντικότατη επίσης και η βοήθεια του Marcus Stolz o οποίος στηρίζει αδιάκοπα και με όλες του τις δυνάμεις το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό.

Συμμετείχαν επίσης εισαγωγείς, διανομείς και δημοσιογράφοι οίνου οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την ποιότητα των κρασιών και τις μεγάλες δυνατότητες της ποικιλίας.
Για το Ξινόμαυρο μίλησε ο πρόεδρος του αμπελουργικού συνεταιρισμού Βαένι Κος Φουντούλης, ο Marcus Stolz και ο αντιπρόσωπος της Novacert Γιάννης Στεργίου.

 Η ομιλία που ξεχώρισε όμως ήταν αυτή του Michael Madrigale, του διακεκριμένου sommelier του Bar Boulud ο οποίος τόνισε την σημασία του να στηρίξουμε την ποικιλία και να την φτάσουμε εκεί που της αξίζει. Ανέφερε επίσης πως τέτοια κρασιά έχουν πίσω τους πάνω από χίλια χρόνια ιστορία και αυτή είναι και η διαφορά τους με αυτά του νέου κόσμου. Δεν υπήρξαν απλά και μόνο επειδή βρήκαμε ένα ακαλλιέργητο μέρος, βάλαμε δυο τρεις κλώνους και προσλάβαμε έναν οινολόγο να μας φτιάξει αυτό που ζητάει η αγορά. Είναι κρασιά παράδοσης με μεγάλη ιστορία και για αυτό νιώθει έντονα πως είναι κρασιά ξεχωριστά που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Απόδειξη αυτού είναι πως στο Bar Boulud υπάρχουν πάνω από πέντε ετικέτες ξινόμαυρο από την Νάουσα και σκοπέυει να τις αυξήσει αν βρει κάτι ενδιαφέρον σε παλαιότερες εσοδείες.
Στο γεύμα που ακολούθησε την παρουσίαση και τις ομιλίες οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα ξινόμαυρα συνοδεία φαγητού και να συνομιλήσουν με τους οινοπαραγωγούς που βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Άρθρα με αναφορά στο γεγονός αυτό γράφτηκαν από τον Marcus Stolz με τίτλο "Xinomavro Wines of tradition and soul" και την Αμερικανίδα δημοσιογράφου οίνου Viviane Bauquet Farre με τίτλο "Xinomavro, the noble black grape of Greece: A tasting at Bar Boulud".

Η επόμενη εκδήλωση για το Ξινόμαυρο αναμένεται να γίνει στην Ρωσία το φθινόπωρο ενώ στην Αμερική θα επιστρέψει την Άνοιξη με προορισμό αυτήν την φορά το Σικάγο ή το Σαν Φρανσίσκο...



Η τελευταία φωτογραφία είναι από το άρθρο της Viviane Bauquet Farre στο Food & Style

Δεν υπάρχουν σχόλια: