Ιδού λοιπόν τα έντεκα σημεία που χαρακτηρίζουν τον Ευρωπαίο αμπελουργό-οινοπαραγωγό (vigneron) και αποτελούν το μανιφέστο:
- Ο vigneron αναλαμβάνει προσωπικά την φροντίδα του αμπελώνα του, το οινοποιείο του και τις πωλήσεις.
- Το κρασί του vigneron είναι ζωντανό και δίνει ευχαρίστηση. Είναι προϊόν της γης και της σκέψης του vigneron και η αυθεντική έκφραση μίας κουλτούρας.
- Ο vigneron θεωρεί τον καταναλωτή συμπαραγωγό.
- Ο vigneron φροντίζει και διαμορφώνει το τοπίο με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και στην κουλτούρα της περιοχής του την οποία προωθεί και εμπλουτίζει.
- Ο vigneron ως αγρότης αναλαμβάνει την ευθύνη να διατηρήσει και να βελτιώσει την γονιμότητα του εδάφους και την ισορροπία των οικοσυστήματων.
- Ο vigneron δεσμεύεται να απαρνηθεί την χρήση τεχνιτών ή συνθετικών οργανισμών ή μορίων με στόχο την προστασία των ζωντανών οργανισμών.
- Ο vigneron γνωρίζει τα όρια για κάθε του ενέργεια και ψάχνει πάντα το ιδανικό και όχι το περισσότερο (το όπτιμουμ και όχι το μάξιμουμ).
- Ο vigneron αναλαμβάνει την ευθύνη των ενεργειών του που έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον, στην υγεία του καταναλωτή και στο πεπρωμένο τις τοπικής κοινωνίας αλλά και παγκοσμίως.
- Ο vigneron δεσμεύεται να δημιουργήσει και να διατηρήσει σχέσεις με άλλους παραγωγούς, αγρότες, παραγωγούς τροφίμων, μάγειρες, πανεπιστήμια και ινστιτούτα ερευνών, εκπαιδευτικούς, τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας και ολόκληρου του κόσμου.
- Ο vigneron εφαρμόζει διαφάνεια: λέει αυτό που κάνει και κάνει αυτό που λέει.
- Οι “Vignerons d'Europe” που παρευρέθησαν στην Φλωρεντία καλούν τις εθνικές και Ευρωπαικές αρχές να μην εμποδίζουν την δραστηριότητά τους με ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στην βιομηχανία και όχι στις δικές τους ανάγκες.
Μετά το πέρας της σύνταξης του μανιφέστου ακολούθησε μία αγορά κρασιού όπου όσοι οινοπαραγωγοί ήθελαν, μπορούσαν να εκθέσουν και ν απουλήσουν το κρασί τους στο καταναλωτικό κοινό της Φλωρεντίας. Στο τέλος της ημέρας όσοι είχαν την δυνατότητα να παραμείνουν φιλοξενήθηκαν από οινοπαραγωγούς της Τοσκάνης και επί πέντε ακόμη μέρες οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με ξεναγήσεις σε οινοποιεία, δοκιμές κρασιών και άλλων γαστρονομικών προϊόντων, επισκέψεις στα αξιοθέατα της περιοχής και μαραθώνια γεύματα όπως μόνο οι vignerons ξέρουν να απολαμβάνουν!
Φώτο: Sergio Garbari
2 σχόλια:
Πάρα πολύ ωραία όλα αυτά, τα διάβασα με τρομερό ενδιαφέρον. Ομως πως εμείς οι πολύ μικροί παραγωγοί θα μπορούσαμε να οργανωθούμε σαν παράρτημα (?) του "Vignerons d'Europe" ή του slow food? Μπορούμε να ξεκινήσουμε την σχετική συζήτηση εδώ ή στον αμπελουργό? Και κάτι άλλο, όλες αυτές οι ομιλίες υπαρχουν σε κάποια ιστοσελίδα να τις μελετήσουμε?
Πολύ χρήσιμη ερώτηση.
Είναι πολύ σημαντικό το όλο κίνημα που δημιουργήθηκε στο Μοντπελιέ και ενισχύθηκε στην Φλωρεντία να συνεχίσει να υπάρχει και να παράγει έργο. Και σίγουρα χρειαζόμαστε τον κάθε μικρό παραγωγό.
Πιστεύω πως μπορούμε να αρχίσουμε μία κουβέντα στον Αμπελουργό.
Δυστυχώς τα πεπραγμένα της συνάντησης δεν υπάρχουν πουθενά. Ακόμη και το μανιφέστο περίμενα μία εβδομάδα να μου το στέιλουν για να το μεταφράσω.
Περιμένω -και ελπίζω- να μου στείλουν και άλλο υλικό κάποια στιγμή και τότε θα σας ενημερώσω.
Υπάρχει και το website των "Vignerons d'Europe" αλλά αναφέρεται κυρίως στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Δημοσίευση σχολίου