Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Chez Giboulot du bon boulot!

Τον περασμένο Φεβρουάριο με την ευκαιρία της επίσκεψης των γονιών μου στην Βουργουνδία είχαμε επισκεφτεί αρκετά οινοποιεία μεταξύ των οποίων και το DomaineGiboulot (βλ. οδοιπορικό στην Βουργουνδία). Ενθουσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζαν το κρασί και την όλη παραγωγική διαδικασία και μετά από προτροπή του BrunoQuenioux επικοινώνησα με τον Pierre Fenals και τον Emmanuel Giboulot ώστε να συζητήσω μαζί τους το ενδεχόμενο συνεργασίας για τις οινοποιήσεις του 2008. Η απάντηση ήτανε θετική και ήμουν πολύ ευχαριστημένος που θα είχα την ευκαιρία να δουλέψω με κάποιον σαν τον Pierre Fenals, έναν άνθρωπο ο οποίος πειραματίζεται στις οινοποιήσεις του όσο ελάχιστοι και δίπλα του θα είχα την δυνατότητα να κερδίσω πολλές εμπειρίες. Δυστυχώς όμως ο Pierre αποφάσισε να δοκιμάσει αλλού την τύχη του και σταμάτησε την συνεργασία του με το οινοποιείο στα τέλη Ιουλίου. Στο ενδιάμεσο ο Εμμανουέλ προσέλαβε έναν άλλο οινολόγο για να αναλάβει τις οινοποιήσεις αλλά η συνεργασία τους τελείωσε πολύ νωρίς, στα τέλη Αυγούστου, αφού υπήρχε διαφορά στην φιλοσοφία. Έτσι λοιπόν αυτήν την στιγμή και ξεκινώντας από την περασμένη βδομάδα, την ομάδα του Domaine Giboulot για τις φετινές οινοποιήσεις αποτελούν ο γράφοντας και μία κοπέλα από την Ρουμανία εν ονόματι Χριστίνα. Η Χριστίνα μένει εδώ και 9 χρόνια στην Βουργουνδία και πέρα από τα 5 χρόνια σπουδών πάνω στο κρασί έχει δουλέψει στην Αυστραλία, στο Cheval Blanc στο Μπορντό (!) και σε αρκετά οινοποιεία της Βουργουνδίας. Για μένα θα είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω (σχεδόν) εξ ολοκλήρου την οινοποίηση Pinot Noir και Chardonnay και αυτό αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση!

Το 2008 πάντως είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την Βουργουνδία. Ο περονόσπορος δεν έχει αφήσει ανέγγιχτο ούτε ένα κλήμα, το ωίδιο επωφελήθηκε της κατάστασης και είναι παρόν σε αρκετά αμπέλια ενώ μετά από μία βδομάδα ασταμάτητων βροχοπτώσεων ο βοτρύτης και άλλου είδους σαπίλες παραμονέυουν και ετοιμαζονται να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Όσων αφορά την ωρίμανση τώρα οι πιθανές ημερομηνίες τρύγου είναι τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και φαίνεται πως η προσθήκη ζάχαρης θα είναι απαραίτητη για όλα τα οινοποιεία αφού δύσκολα τα σταφύλια θα φτάσουν φέτος τους απαιτούμενους βαθμούς. Σε συνδυασμό τώρα με το κατεστραμμένο φύλλωμα των περισσότερων αμπελώνων από των περονόσπορο που μειώνει δραματικά τους ρυθμούς της παραγωγής ζαχάρων λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης και τις σκοτεινές - βροχερές μέρες μιλάμε για μία καταστροφική χρονιά. Δεδομένου λοιπόν πως το 2007 ήτανε επίσης δύσκολη χρονιά (αν και κάποιοι κατάφεραν να κάνουν καλή δουλειά) και το 2006 πολύ μέτρια (αρωματικά κρασιά αλλά ντελικάτα χωρίς δυνατότητες παλαίωσης), οι λάτρεις των οίνων της Βουργουνδίας θα πρέπει να προμηθευτούν όσων το δυνατών περισσότερα 2005 μπορούν γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα είναι η επόμενη καλή χρονιά για την περιοχή αυτήν!

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Ανακαλύπτοντας τα αρώματα της Βουργουνδίας

Η Beaune στην Βουργουνδία είναι μία πόλη 25000 κατοίκων η οποία βρίσκεται στο κέντρο της αμπελουργικής ζώνης της Βουργουνδίας και γι' αυτό τον λόγο τα πάντα εδώ πέρα κινούνται γύρω από το κρασί. Στα πλαίσια λοιπόν των αμπελο-οινικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο υπάρχει από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβρη μία έκθεση γνωριμίας με τα αρώματα των κρασιών της Βουργουνδίας.
Ο χώρος που φιλοξενεί αυτήν την έκθεση είναι ένα πολύ όμορφο ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα. Στο κέντρο της αίθουσας, πάνω σε δρύινα βαρέλια, έχουν τοποθετηθεί γυάλινα δοχεία που περιέχουν προϊόντα που αναδύουν τα αρώματα που βρίσκουμε στα Pinot Noir και τα Chardonnay από το Chablis έως και την Macon. Εσπεριδοειδή, άνθη, βανίλια, μέλι, κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, ξηρά φρούτα κλπ. Ένα άνοιγμα στα γυάλινα δοχεία επιτρέπει τον επισκέπτη να μυρίσει τα αρώματα αυτά και ένα πινακάκι δίπλα ακριβώς, του εξηγεί σε ποιον τύπο κρασιού μπορεί να τα συναντήσει. Στους τοίχους απέναντι από την είσοδο και δεξιά όπως μπαίνει κανείς αναγράφονται όλα τα μεγάλα cru της περιοχής και από κάτω υπάρχουν πάντα 1-2 αντιπροσωπευτικές ετικέτες. Στον τοίχο αριστερά βλέπει κανείς ένα μεγάλο ανάγλυφο χάρτη της αμπελουργικής ζώνης και δίπλα από την είσοδο μία σειρά με δείγματα κρασιών διαφόρων ηλικιών μας δείχνει την εξέλιξη του χρώματος στα λευκά και στα κόκκινα.


Μία πολύ καλή ιδέα λοιπόν, εύκολη και απλή στην οργάνωση που συμβάλει όμως πάρα πολύ στην ανάδειξη της οινικής κουλτούρας της περιοχής και βοηθάει τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους να κατανοήσουν καλύτερα τα προϊόντα της.

Αρώματα εσπεριδοειδών συναντάμε συχνά στα λευκά της Macon και της Côte de Beaune:
Τα χαρακτηριστικά κόκκινα φρούτα του Pinot Noir

Pinot noir 2007, 2006, 2005, 2000 και 1994: